Bioklapbrug WILDLANDS, Adventure Zoo Emmen

Een goede infrastructuur is essentieel voor de economische ontwikkeling van ons land. Minder onderhoud zorgt voor minder tijdelijke verstoringen van de beschikbaarheid van de infrastructuur. Kunststoftechnologie speelt een steeds grotere rol binnen de gebouwde omgeving. WILDLANDS Adventure Zoo liet als eerste ter wereld een biocomposieten beweegbare brug bouwen voor een relatief lichte belasting. Samen met composiet ingenieursbureau CTC uit Hengelo bouwde Machine Fabriek Emmen een composiet sandwich brugdek bestaande uit natuurvezelversterking met bioharsen. Deze constructie moet in de toekomst staal en glasvezelcomposiet constructies in de weg en waterbouw gaan vervangen.

Het project
Het project is uitgevoerd onder de Green PAC vlag en richtte zich op het onderzoeken, voorbereiden en realiseren van een sandwich brugdek opgebouwd uit natuurvezelversterkt biohars. Specifiek werd er onderzoek verricht naar de:

  • Technische en economische haalbaarheid van biocomposieten, welke vezel en welke hars?
  • Fysieke (inclusief mechanische) eigenschappen van relevante biocomposieten,
  • Lange duur eigenschappen van biocomposieten,
  • Milieubelasting van biocomposieten.

De resultaten van het onderzoeksproject waren enerzijds gericht op het verbeteren van kennis van biocomposieten en anderzijds op het aantonen dat biocomposieten een belangrijke plek kunnen innemen in de bouw van hoogwaardige constructies zoals beweegbare bruggen.

In het project werkten de volgende partijen samen; NHL Stenden, WILDLANDS, Machinefabriek Emmen (MF Emmen), Composites Technology Centre (CTC), DSM Resins en AkzoNobel

Bent u op zoek naar meer informatie over het project neem dan contact op met Ir. Daan van Rooijen (Green PAC) via telefoon 0591-853116 of mail daan.van.rooijen@stenden.com