Circulair design in een biobased jasje

Drentea is een Drents familiebedrijf. Het bedrijf ontwerpt en produceert moderne bureau- en opbergsystemen voor zakelijk gebruik. Kwaliteit en duurzaamheid staan daarin voorop. Vanuit de cultuur van een familiebedrijf heeft Drentea een stevig fundament van respect en aandacht voor de omgeving. Bijdragen aan het milieu, aan diversiteit en aan gezondheid is voor de onderneming een vereiste. Een van hun bijzondere biobased en circulaire projecten is: ‘Circulair Biobased Design’ van meubelen. In samenwerking met kennis- en onderzoeksinstelling Green PAC (een samenwerking tussen NHL Stenden Hogeschool en Hogeschool Windesheim), is gewerkt aan de ultieme Workplace 2020. Er is een compact retro-bureau uit de jaren vijftig als basis genomen. De techniek, eisen en wensen van toen met de innovatie en kennis van nu!

 

Erik Luisman neemt ons mee in zijn ambities: “Drentea is een bedrijf dat drijft op een duurzame en circulaire visie. In samenwerking  met Green PAC willen we ontdekken hoe toekomstige producten van Drentea nog duurzamer kunnen, zonder in te leveren op kwaliteit en levensduur. Biobased is de richtlijn, circulair absoluut uitgangspunt. We willen producten maken van gerecycled materiaal, waar mogelijk biobased. Na gebruik in de eerste levensfase moet het geschikt zijn voor een tweede en liefst ook een derde leven. We willen steeds zuiniger omgaan met grondstoffen en een circulair product draagt daar natuurlijk aan bij.”

 

De samenwerking met Green PAC lag voor de hand, vertelt Luisman: “Bij Green PAC wordt gewerkt vanuit de duurzame grondstoffen gedachte. Het ontwikkelen en delen van kennis en het zoeken naar oplossingen voor praktijkgerichte vragen uit het bedrijfsleven staat er centraal. Door samen met Green PAC biobased innovaties met focus op circulariteit te ontwikkelen, laten we zien wat de nieuwste mogelijkheden zijn. We verpakken die innovaties soms in een retro-jasje, juist die prachtige symboliek laat zien dat het anders en beter kan zonder in te leveren op kwaliteit en stijl.”

 

Het Workplace 2020 concept is bewust geïntroduceerd tijdens de tweede editie van het Biobased Business Event. Drentea wil samen met Green PAC een statement afgeven in de vorm van een pilot voor ‘circularisering’ op alle fronten. Erik: “Durven veranderen betekent voor ons vooral initiatieven nemen en structureel samenwerken met gelijkgestemde partners.”

 

Website: Drentea