Chemical Cluster Emmen blinkt uit in biobased composieten en polymeren

Chemical Cluster Emmen doet het goed op het gebied van groene vezelchemie! Dat viel ook op bij de landelijke overheid en de VNCI, de branchevereniging voor chemische industrie. De regio is daarom uitgeroepen tot officiële hotspot voor (vezel) chemie in Nederland. Aan het woord VNCI directeur Colette Alma, over de meerwaarde die deze toewijzing biedt en welke kansen ze bieden voor ondernemers.

The Association of the Dutch Chemical Industry (VNCI) represents companies that use chemical processes in their production (from raw materials to final products). The VNCI thus creates an environment that allows the Dutch chemical industry to grow and do business in a competitive, sustainable, innovative and careful manner. Alma: “The VNCI has four ways to achieve this goal. In the first place, we of course advocate the interests of the sector with the government and the EU. Secondly, we organise mutual contact within the sector and with potential cooperation parties. Thirdly, we provide service to companies, for instance with regard to legislation and finally, we act as the official spokesperson for the entire sector.”

As a trade association, the VNCI is closely involved in the top sector policy of the government. The chemical industry is such a top sector. Alma: “Sound innovation is the objective of the top sector policy. And for innovation you need locations where the right ingredients are available. Where things are happening, which allow us to participate in the global market. That's why we work with hotspots in the Netherlands. That's where you find the best combination of the required ingredients.”

Chemical Cluster Emmen is zo’n hotspot. En dat is goed nieuws. Alma: “De aanwijzing van Drenthe als hotspot garandeert kwaliteit voor de sector. Dat merk je onder andere aan het vestigingsklimaat van de hotspot. Een ondernemer die bijvoorbeeld een kunststoffenbedrijf in Drenthe start, kan bepaalde voordelen verwachten. Zo krijgt hij toegang tot een breed in kunststoffen gespecialiseerd netwerk, ontvangt hij gerichte service en ondersteuning (waar het bv. gaat om kunststofproductie) en kan gebruik maken van de aanwezige kennis die nodig is voor innovatie en opschaling.”

“De ontwikkelingen in Drenthe en nadrukkelijk bij Chemical Cluster Emmen zijn veelbelovend. De landelijke erkenning is er, nu is er een schaalsprong nodig: omvang realiseren!”, zegt  Alma. “Ik zie verschillende ontwikkelingen en uitdagingen voor de komende jaren. De chemie moet naar biobased en circulair. Er is een belangrijke rol weggelegd voor Chemical Cluster Emmen, namelijk uitblinken in biobased composieten en polymeren. Maar ook het hergebruik van reststromen, dus recycling en upcycling. Het is belangrijk dat er biorefinery* fabrieken komen. Die hebben we nodig voor de gewenste opschaling en om mee te spelen op de Europese- en wereldmarkt. Doen we dat niet dan missen we de boot. De noodzaak is groot om deze slag te maken. Ik ben er van overtuigd dat Chemical Cluster Emmen de ‘sleutels’ heeft om die opschaling versneld te realiseren.”

**Biorefinery: to harvest as many different ingredients as possible from biomass, to produce a wide range of products.

en_USEnglish
nl_NLDutch en_USEnglish