Succesvol innoveren doet produceren!

Naast de bedrijven op het emmtec Industry & Businesspark in Emmen is ook het onderzoeksinstituut Senbis hier gevestigd. Een ontwikkelbedrijf dat ontstaan is uit de vroegere R&D afdeling van Diolen Industrial Fibers, voormalig onderdeel van Akzo Nobel. Senbis is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van garens en monofilamenten (3D-printdraad) uit bijzondere polymeren. En dat heeft al voor verschillende doorbraken gezorgd. Meest recente succes is een heel nieuwe filamentenlijn: Innofil3D. Een printdraad van PLA (plastic op basis van polymelkzuur) voor de 3D-printer met zeer goede eigenschappen. Chemport Europe sprak met Bas Krins, R&D directeur Senbis en Jeroen Wiggers, directeur Innofil3D.

 

Bas: “Bij Senbis werken we met mensen die veel industriële ervaring hebben. We zijn experts op het gebied van synthetische garens, engineering plastics, non-wovens en kunststof verpakkingsmaterialen. Ik durf te zeggen dat we het enige onderzoeksinstituut in Europa zijn dat volledig onafhankelijk is. Wij hebben geen inmenging van kennisinstellingen of bedrijven. We beschikken over een uitstekend ingericht lab en een complete pilotplant. Een grote plus voor onze opdrachtgevers, aangezien de industriële toepasbaarheid hierdoor eenvoudig bij ons getest kan worden.”

 

We begrijpen dat jullie waar mogelijk kiezen voor duurzame en biobased oplossingen. Bas: “Dat klopt en de reden is tweeledig. Ten eerste merken we dat in de duurzame en biobased oplossingen nog veel verbeteringen te halen zijn. Daarnaast vinden we het prachtig om bij te dragen aan een betere wereld voor ons en de generaties na ons. We dragen daarom graag uit dat we ons inzetten voor meer duurzaamheid in hoogwaardige toepassingen.”

 

En waar moeten we dan aan denken? “Op dit moment werken we aan verschillende interessante toepassingen”, vertelt Bas.” Zo ontwikkelen we een biologisch afbreekbaar trimmerdraad en een biologisch afbreekbaar pluis voor de visnetten.” Afbreekbaar pluis? “Ja, in de visserij wordt gebruik gemaakt van visnetten met pluis aan de onderkant, het zogenaamde dolly rope. Dit pluis sleept over de zeebodem en laat kleine stukjes plastic achter in zee. Het pluis dat we nu ontwikkelen breekt na korte tijd af. Gevolg, minder microplastic dat schadelijk is voor mens en dier. Hetzelfde geldt voor het trimmerdraad. Wanneer je nu met een trimmer aan de slag gaat om kantjes te maaien, verliest het huidige draad stukjes plastic. Deze stukjes, vaak erg klein, komen in de natuur terecht met alle gevolgen van dien.”

 

En wanneer kan een bedrijf bij jullie terecht? Wat heeft een ondernemer aan jullie? Bas leunt achterover en formuleert twee zinnen als antwoord op die vraag. “Senbis is een volwaardige partner voor de ontwikkeling van allerlei innovatieve oplossingen. We denken mee en vinden het delen van onze kennis de basis van ons bestaansrecht.”

 

Sinds 2014 hebben jullie een succesvolle spin-off met de naam Innofil3D. Een bijzondere lijn van 3D-printdraad. Wat is daar zo bijzonder aan? Jeroen hoeft daar nauwelijks over na te denken: “In het R&D traject is veel aandacht besteed aan de optimalisatie van de printeigenschappen van het draad. En juist dat heeft er aan bijgedragen dat we, in tegenstelling tot andere producenten van 3D-printdraad, een zeer grote stabiliteit bieden in de rondheid en diameter van het draad. Eigenschappen die voor gebruikers van 3D-printdraad belangrijke vereisten zijn.”

 

Jeroen benadrukt nog het onderscheid met andere leveranciers: “Voor het maken van de draad hebben we de productietechnologie ook zelf ontwikkeld. Groot voordeel van deze technologie is dat we een zeer flexibele productie hebben gerealiseerd die daarnaast erg nauwkeurig is en goed op te schalen. En daar zit de kracht. De andere aanbieders scoren vaak goed op één van de punten, terwijl wij op alle punten goed scoren. We bieden een perfecte kwaliteit en dat werpt duidelijk zijn vruchten af. Ons 3D-printdraad gaat de hele wereld over!”