BioBoxx: compacte, afbreekbare afvalbox uit Drenthe

BioBoxx is een initiatief van twee Drentse ondernemers; Harry de Jonge en Hans Govers. Beide professionals zijn gepokt en gemazeld in het ondernemersvak en hebben hun krachten gebundeld in de ontwikkeling van een nieuwe visie op afvalverzameling- en verwerking. Op zoek naar een goede, voordelige oplossing voor het steeds complexer en milieubelastender wordende afvalprobleem, bedacht Govers het concept van een compacte, afbreekbare afvalbox. Deze werd verder doorontwikkeld, hetgeen resulteerde in de Bioboxx. Een perfecte vervanger voor het traditioneel verzamelen van afval.

In de BioBoxx verzamelt men (organisch) afval. De box is voorzien van een water- en vuilafstotende laag die ervoor zorgt dat er geen lekkage plaatsvindt en de gevulde boxen gestapeld kunnen worden en opgeslagen tot ze worden opgehaald. De boxen worden plat aangeleverd en vormen daarmee geen sta in de weg. Een leuke bijkomstigheid is dat de BioBoxx desgewenst in aparte huisstijlen uitgevoerd kan worden.

De gevulde boxen worden inclusief hun organische inhoud verwerkt. Dat scheelt naast de reguliere kosten van de afvalcontainer (ledigen, reinigen, spoelen en desinfecteren) ook nog eens flink wat transportbewegingen en energiekosten. Daar komt bij dat de BioBoxx composteer- en vergistbaar is. Kortom de BioBoxx levert een aanzienlijke bijdrage aan het verder reduceren van CO2 uitstoot en maakt onderdeel uit van duurzaam maatschappelijk verantwoord ondernemerschap.

Dat er door de BioBoxx een nieuwe wind gaat waaien in de afvalbranche werd ook bevestigd tijdens de jaarlijkse duurzaamheidsconferentie ‘Duurzame Dates’ van de Provincie Drenthe, IVN en de Kamer van Koophandel: op 12 februari jl. werd BioBoxx uitgeroepen tot Duurzaamste Bedrijf van Drenthe! De ecologische voetafdruk, het duurzaam gebruik van grondstoffen, het cradle-to-cradle principe, de toepassing van bio-based materiaal, emissies, logistieke bewegingen, samenwerking, de mate van innovatie, bewezen toepasbaarheid en de mate van bijdrage aan een duurzame Drentse economie, werden door het juryrapport geroemd. Een mooie bekroning op en erkenning van het werk van het team van BioVoxx! En dat is niet de enige prestatie van dit innovatieve Drentse bedrijf, in mei van dit jaar is BioBoxx uitgeroepen tot winnaar van de Young Business Award in Emmen.

Zie ook dit filmpje over de BioBoxx

Meer informatie over BioBoxx is hier te vinden.