Cumapol uit Emmen wint landelijke innovatie award

Iedere dag worden duizenden producten uit rubber en kunststoffen gemaakt, van autoband tot zeilschip. Een wereld zonder is ondenkbaar. Want bedrijven in de rubber- en kunststofsector leveren een grote variatie aan onderdelen, modules en eindproducten die onmisbaar zijn voor toepassingen in de industrie en handel, bouwnijverheid, verpakkingsindustrie en consumentenproducten. De Federatie Nederlandse Rubber– en Kunststofindustrie (NRK) behartigt de belangen van zo’n 450 bedrijven geclusterd in 19 brancheverenigingen. Ze werken aan een gezond klimaat voor de maakindustrie en stimuleren concurrentiekracht, innovatie en kennisoverdracht, scholing en vakopleiding, een beter milieu en recycling. De leden ondernemen duurzaam met oog voor people, planet, profit en polymeren.

 

Een nieuwe kijk op kunststof
In januari 2017 is Rethink gelanceerd. Met deze nieuwe kijk op kunststof en rubber zet de Nederlandse kunststof- en rubberindustrie een helder beeld neer van de industrie en de actieve rol die het speelt binnen Nederland en de verduurzaming van onze samenleving. In Rethink trekken NRK, PlasticsEurope Nederland en de lidbedrijven in de branche samen op. De leden maken bijzondere en waardevolle producten en zien het als hun taak om dat op een duurzame en efficiënte manier te doen. Een van de manieren om dit te laten zien is de ‘NRK duurzame producten innovatie Award’ die op 7 maart werd uitgereikt tijdens de avond van de Maakindustrie. Er waren Awards te winnen in de volgende categorieën: Consumentenproduct, B2B en Bouw&Infra. Een deskundige jury heeft de genomineerden beoordeeld op basis van de vier fasen van het product (grondstoffen, productie, gebruik, hergebruik/recycling). Cumapol en Niaga wonnen de Award in de categorie B2B met hun Circulaire rPET tapijt (zie filmpje).

 

Samenwerking tussen Cumapol en Niaga
DSM-Niaga (een spiegelwoord voor Again) ontwikkelde een tapijttegel die volgens een hele nieuwe methode wordt gemaakt. Het nieuwe tapijt bestaat uit alleen maar Polyester, alle lagen, de tapijtrug, de lijm en de bovenkant, zijn gemaakt van dit materiaal. Hierdoor is het tapijt als mono materiaal te recyclen. De grondstof voor het tapijt kan gemaakt worden van post consumer PET flessen, maar het tapijt zelf kan ook weer gerecycled worden tot een waardevolle grondstof voor weer nieuw tapijt. Cumapol heeft tijdens de samenwerking met Niaga de recyclebaarheid onderzocht, verder ontwikkeld en gerecyclede polyesterkorrels teruggeleverd. Van PET fles naar tapijt en van tapijt terug naar tapijt. Het is een vernieuwende manier van recyclen, doordat nu het gehele gebruikte tapijt of de tapijttegel opnieuw benut kan worden.

 

Cumapol kan flakes van PET flessen mechanisch recyclen tot Custom Made Polyesters. Met behulp van mechanische recycling kan ook het tapijt gerecycled worden voor zwarte toepassingen (onderlaag en bijvoorbeeld autotapijt). DSM-Niaga en Cumapol werken sinds kort gezamenlijk aan de ontwikkeling van een chemisch recycling proces waarmee het ontkleuren van afvalmaterialen, waaronder tapijt, mogelijk gemaakt kan worden. Het uiteindelijke doel is duidelijk: een gesloten keten van Polyester tapijt dat keer op keer kan worden gerecycled. Niels Hoffard, R&D Manager vertelt: ”Deze Award is een enorme opsteker en laat zien dat Cumapol op de goede weg is om de Polyester keten volledig circulair te krijgen.”