Grote belangstelling voor bioeconomie project

Het was een drukte van belang op 7 juni in de Papenburgse Kesselschmiede. Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de EDR waren belangstellenden uitgenodigd onder het motto “Netwerk met toekomst”. Er kwamen ongeveer 250 bezoekers. Grote interesse was er voor de stand van het INTERREG VA-programma met het grensoverschrijdende project Bioeconomie in de non-food sector en haar deelprojecten.

Deelprojecten
Tijdens de bijeenkomst werden verschillende deelprojecten van het project Bioeconomie in de non-food sector belicht. Zo lichtte Jan Jager (Green PAC) het deelproject “Duurzame vezels” toe. Hadden Daan Kuiper (Cropeye) en Roland van Driel (Mycelco) ter demonstratie tomatenplanten meegenomen die in verschillende biosubstraten gekweekt worden, evenals materialen die met mycelium vervaardigd zijn en die schuimplastic kunnen vervangen. Henk Loves (BG&M Bouw) van het deelproject “Biobased bouwen” had allerlei tastbare materialen bij zich, waaronder een biobased tafel, terwijl Bettina Henglmüller (Hochschule Osnabrück) voorlichting gaf over het kennisuitwisselingsproject van de hogescholen Osnabrück (Campus Lingen) en Emmen (Stenden).

Geslaagde bijeenkomst
Emiel Elferink en Lyanne Ausema van de NOM informeerden de bezoekers over de mogelijkheden voor het midden- en kleinbedrijf om betrokken te worden bij de innovatieve projectvoorstellen- en ontwikkelingen binnen het huidige project. Prof. Dr. Marie-Luise Rottmann-Meyer en Hansjörg Wieland (3N Kompetenzzentrum) hadden een 3D-printer opgesteld waarmee speciaal voor de gelegenheid biobased sleutelhangers met het EDR-logo werden gedrukt. Anita Buijs (EDR), projectleider van het grensoverschrijdende project, verzorgde het kennismaken van de belangstellenden met de verschillende deelprojecten als geheel, beantwoorde vragen over de projectafwikkeling en stimuleerde het netwerken tussen de verschillende partners.

Onder de gasten bevond zich ook staatssecretaris Birgit Honé van Niedersachsen, die het bioeconomie “Give away”, een kubusvormig doosje met een substraat van paprikazaden, in ontvangst nam. “Wanneer de zaden niet uitkomen, dan kom ik terug”, zei ze met een grijns. “U bent altijd welkom en dan testen we het met het nieuw biosubstraat”, reageerde bioeconomie projectleider Karin Eden (EDR).

De vele bezoekers kregen aan de hand van de tastbare materialen een goede indruk van de verschillende aspecten die onderzocht en getest worden in de verschillende deelprojecten.