Nieuwe composietenfabriek in Emmen zorgt voor banen

Fiby Products, is de naam van de nieuwe composietenfabriek in Emmen. De fabriek is een joint venture waarin de kennis van composiet en van de infra- en transportmarkt wordt gecombineerd en richt zich op het maken van onder andere tank- en containeroplossingen voor vervoer, sluisdeuren en bruggen. Wethouder Bouke Arends van Emmen en Drents gedeputeerde Henk Brink openden de fabriek vandaag officieel.

IMG_4539     IMG_4483

Composiet al vervanger voor beton of staal
Composiet is een materiaal dat wordt gemaakt van vezels en hars. De levensduur van composiet is minstens gelijk aan beton of staal en biedt daarmee tal van toepassingsmogelijkheden. Medeoprichter Jos ter Laak: “Met onze fabriek zien we vooral groeikansen in de transportsector en bij infrastructurele werken. Momenteel werken we in de fabriek aan acht composieten sluisdeuren voor de provincie Drenthe.” Groot voordeel van composiet is dat het naast dezelfde sterkte als beton of staal, vele malen lichter is en minder onderhoud nodig heeft. En juist dat biedt milieuwinst. Zo worden kipperbakken voor vrachtwagens een stuk lichter met als gevolg minder brandstofverbruik en minder uitstoot van CO2.

Drenthe met Emmen als basis
De keuze om in Emmen te vestigen was snel gemaakt. Initiatiefnemer Derk Jan Weeke: “De provincie Drenthe en gemeente Emmen vinden initiatieven die bijdragen aan het verduurzamen van de economie belangrijk en hebben goed geholpen om de fabriek hier te krijgen.” Tijdens de officiële opening van de fabriek werd dit ook benadrukt door gedeputeerde Henk Brink en wethouder Bouke Arends.

Impuls voor de werkgelegenheid
De initiatiefnemers van de fabriek zijn van mening dat de composietenmarkt de komende jaren alleen maar zal groeien. Zo verwacht Fiby Products de komende twee jaar circa 15 fulltime medewerkers aan te trekken. En ook dat vinden de provincie en gemeente belangrijk. Wethouder Bouke Arends: “Emmen behoort tot de top 5 van groene chemie regio’s in Nederland. Met de komst van Fiby Products zien we dat deze lijn doorzet, juist ook in de maakindustrie. Bovendien worden er nieuwe banen gecreëerd en dat koester ik.”