Primeurs op het Biobased Business Event Emmen

Het Groene Chemie cluster in Emmen is flink in ontwikkeling. Dat bleek op 22 september tijdens de tweede editie van het Biobased Business Event Emmen, dat plaats vond op het emmtec Industry & Businesspark. Tijdens de vorige editie werd de belofte uitgesproken dat er werk gemaakt zou worden mét de biobased economy. Het resultaat een jaar later mag er zijn. Met o.a. de ontwikkeling van de eerste BioPET100 verpakking voor cosmetica (een 100% biobased polyester) en de vestiging van Fiby Products in Emmen. Deze primeurs werden bekend gemaakt tijdens het Biobased Business Event Emmen, dit jaar samen georganiseerd met het 3DprintEU Congres.

Een primeur van wereldformaat!
De schaalsprong naar realisatie is gemaakt, een grote sprong in de ontwikkeling van de biobased economy. Hét voorbeeld is de presentatie van de allereerste BioPET100 verpakking voor cosmetica. BioPET100 is een polyester gemaakt op basis van groene reststromen en is het bewijs dat je een product kunt realiseren zonder gebruik van traditionele grondstoffen als aardolie. Nergens ter wereld is een dergelijk polyester ontwikkeld en met deze stap laten de ontwikkelaars zien dat een economie zonder olie steeds dichterbij komt. BioPET100 polyester heeft precies dezelfde eigenschappen en kwaliteit als het huidige, op aardolie gebaseerde, polyester. Enige verschil is een lagere CO2-voetprint en het feit dat er geen olie meer wordt gebruikt in het maakproces. Met de baanbrekende ontwikkeling van BioPET100 laten de ontwikkelaars (een consortium van MKB-bedrijven en kennisinstellingen) zien dat biomassa reststromen in de toekomst steeds belangrijkere grondstoffen worden voor de productie van bestaande kunststoffen. Met BioPET100 is het bewijs geleverd dat het kan, nu is het zaak op te schalen!

Composietencluster Emmen verder versterkt
Met de vestiging van Fiby Products krijgt Emmen er een nieuw (bio)composieten bedrijf bij en wordt het groene Chemie cluster versterkt. Fiby Products gaat duurzame producten en componenten ontwikkelen, fabriceren en verkopen, voor weg- en waterbouw gerelateerde producten (sluisdeuren, kipperwagens). Fiby Products is een samenwerking tussen Composite Technology Center (CTC) uit Almelo, Machinefabriek Emmen en Roelofs Kippers uit Rouveen. CTC en Machinefabriek Emmen ontwikkelden en produceerden eerder al de biocomposietbrug voor WILDLANDS Adventure Zoo. Dit zorgde voor veel positieve reacties en opdrachten uit in binnen- en buitenland. Uiteindelijk leidt dit succes nu tot de oprichting van het nieuwe bedrijf Fiby Products. De komst van het bedrijf zorgt voor extra werkgelegenheid. In eerste instantie gaat het om 15 banen, die het bedrijf gaat invullen met inwoners uit de gemeente Emmen. De gemeente Emmen en de provincie Drenthe hebben bijgedragen in de aanloopkosten van dit nieuwe bedrijf om daarmee realisatie mogelijk te maken.

Andere primeur was o.a. de presentatie van het eerste concept design van de Agile Flex Desk ‘Workplace 2020’. Een bijzonder project met de naam ‘Circulair Biobased Design’ van kennisinstituut Green PAC en Drentea. Bij de ontwikkeling van dit concept is met de kennis van nu samen met docenten en industrieel productontwerpers van Green PAC en Drentea gewerkt aan de ultieme werkplek. Heel symbolisch hiervoor is dat een compact retro-bureau uit de jaren vijftig als basis is genomen. De techniek, eisen en wensen van toen versus de innovatie van nu. Doel van het concept is om uit te vinden hoe de producten van Drentea op een slimme wijze nog duurzamer kunnen worden geproduceerd, zonder in te leveren op de kwaliteit en levensduur. De focus ligt op circulariteit, dat het product na gebruik in de eerste levensfase geschikt is voor een tweede en wellicht derde leven is een must.

Twee nieuwe netwerken
Naast bovenstaande primeurs werden ook twee nieuwe netwerken bekend gemaakt die een belangrijke rol spelen in de verdere ontwikkeling van de biobased economy in het noorden. Het kennisnetwerk Bio Economy Region Northern Netherlands (BERNN) waarin de Rijksuniversiteit Groningen en de vier Noordelijke Hogescholen samenwerken om te bevorderen dat kennis wordt omgezet in industriële toepassingen. En het bedrijvennetwerk groene chemie waarin verschillende MKB bedrijven zich hebben verenigd om het groene chemiecluster in Emmen en omgeving verder te versterken.

650 bezoekers en bijna 80 organisaties
Deze tweede editie was wederom het emmtec Industry & Businesspark gastheer. Op deze uitzonderlijke locatie bezochten zo’n 650 bezoekers de bijna 80 organisaties op de beursvloer, inspirerende lezingen van o.a. Joan Hanegraaf (Oerlemans Plastics), Nelo Emerencia (Bio-based Industry Consortium) en Rop Zoetemeijer (Biobased Delta), workshops en demonstraties. Op het Financieringsplein, mogelijk gemaakt door de Rabobank, konden de bezoekers informatie krijgen over subsidies en fondsen. Twaalf kennisinstellingen vormden tezamen het onderwijsplein.