Succesvolle studytour Green Economy tijdens de North Sea Region Conference

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]De provincie Drenthe was gastheer én organisator van de North Sea Region Conference die medio juni plaatsvond in Assen. Naast presentaties en workshops zijn studytours georganiseerd waarbij diverse locaties in Noord-Nederland werden aangedaan.

In de studytour Green Ecomomy lag de nadruk op biobased economy en agribusiness. Het internationale gezelschap reisde ’s morgens af naar Attero te Wijster, waar innovatie in de afvalverwerking hoogtij viert. Afval uit binnen- en buitenland wordt omgezet in groene energie, nieuwe grondstoffen, compost en biobrandstoffen.

Vervolgens reisde het gezelschap richting Klazienaveen. Onderweg stapte een interessante lifter aan boord, die de bus voorzag van Bioboxxen, een nieuw concept in afvalverwerking.

In Klazienaveen werd het gezelschap verwelkomd  in het Business Center, de locatie voor innovatie in de (glas)tuinbouw. Zelfs de lunch was innovatief en bestond uit diverse gerechten van de recent ontwikkelde suikervrije en koolhydraatarme voedsellijn Tasty Basics.

Het gezelschap maakte kennis met de mooie projecten en initiatieven die in Drenthe ontwikkeld zijn én worden op het gebied van vezelchemie/green chemistry. Het verhaal werd verteld door Jan Jager van Green PAC/StendenPRE; een 3D-printer illustreerde het verhaal.  Ervaringen die zijn opgedaan met netwerken bouwen en benutten, voornamelijk in de agribusiness en de plantinhoudsstoffen werden door de innovatiemakelaar Jolanda Heistek gedeeld met het publiek. Tot slot is het project Glas Zuiver Water toegelicht dat plaatsvindt in het Business Center, als voorbeeld van de vele initiatieven die er in de praktijk plaatsvinden. De schimmels die in dit project worden toegepast voor de waterzuivering spraken zeer tot de verbeelding en gaven veel gespreksstof.

De bezoekers zijn geïnspireerd geraakt, contacten zijn gelegd, ervaringen en projectideeën gedeeld; kortom de studytour was geslaagd![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Sfeerimpressie van de studytour:

studytour_klazienaveen (03) studytour_klazienaveen (07)studytour_klazienaveen (20) studytour_klazienaveen (36) studytour_klazienaveen (38) studytour_klazienaveen (55)

 

Foto’s: Ko Oost van Kiekko[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]