Senbis

Naast de bedrijven op het emmtec Industry & Businesspark in Emmen is ook het onderzoeksinstituut Senbis (vroeger API) hier gevestigd. Een ontwikkelbedrijf dat ontstaan is uit de vroegere R&D afdeling van Diolen Industrial Fibers, voormalig onderdeel van Akzo Nobel. Senbis is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van onder andere garens en monofilamenten (bijvoorbeeld 3D-printdraad) uit bijzondere polymeren. En dat heeft al voor verschillende doorbraken gezorgd. Meest recente succes is een heel nieuwe filamentenlijn: Innofil3D. Waar onder andere een printdraad van PLA (plastic op basis van polymelkzuur) voor de 3D-printer wordt gemaakt met zeer goede eigenschappen. Bas Krins is R&D directeur bij Senbis en houdt zich bezig met alle nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast is Krins secretaris van SUSPACC.

Waarom een bedrijvennetwerk? Krins: “De keuze voor een bedrijvennetwerk kwam voornamelijk voort uit het feit dat we in de regio Emmen veel bedrijvigheid hebben op het gebied van chemie. De nadruk ligt op polymeren, composieten, vezels en garens. Een groot deel van deze bedrijvigheid komt van het MKB. Deze ondernemers hebben vaak niet veel tijd om zich bezig te houden met andere zaken dan productie. Ze zijn ervan afhankelijk. Door te verenigen in het netwerk wordt het eenvoudiger om als MKB ondernemer toch bezig te zijn met innovatie en ontwikkeling voor de langere termijn.”

Maar dat is toch niet het enige reden? Krins: “Nee zeker niet. Onze eigen intrinsieke motivatie is ook hoog. Zo kiezen we waar mogelijk voor duurzame en biobased oplossingen. Daarnaast vinden we het belangrijk om bij te dragen aan een betere wereld voor ons en de generaties na ons. Kortom we zetten ons actief in voor meer duurzaamheid in hoogwaardige toepassingen. Door onze deelname aan SUSPACC behartigen we onze belangen binnen de sector, in het onderwijs en bij de (lokale, regionale en internationale) overheid zodat we onze doelen eenvoudiger kunnen halen.”

Meer weten over Senbis? Bekijk onderstaand filmpje van Emmen maak het mee! en bezoek de website van Senbis.