Taskforce green chemistry

Drenthe en Emmen geloven in de kracht van biobased en circulaire groene chemie. De regio blinkt er in uit. Om die ontwikkeling te versterken en om nieuwe ondernemers aan te trekken hebben de gemeente Emmen en provincie Drenthe een aanjaagorganisatie in het leven geroepen. De Taskforce groene chemie. Coördinator is Cor Kamminga. Een ras ondernemer uit de sector, met de passie om iets neer te zetten dat bijdraagt aan een betere en leefbare wereld voor onszelf en de generaties na ons.

 

“De belangrijkste taak van de taskforce is om de bedrijvigheid in Zuidoost-Drenthe verder te helpen en om een internationaal opererend bedrijvencluster rondom groene vezelchemie op te zetten. Een cluster waarin bedrijven uit de maakindustrie elkaar versterken waar het gaat om de ontwikkeling van groene en biobased garens, vezels en composieten. Als taskforce bieden we daarin ondersteuning en geven we een zetje in de rug om business te maken”, vertelt Cor Kamminga.

 

Hij doet dat niet alleen. De taskforce bestaat uit meerdere personen uit het werkveld. “Groot voordeel van de taskforce is dat we allemaal personen zijn met veel ervaring in groene vezelchemie. We hebben het netwerk, de kennis en de kunde maar ook de denkkracht, menskracht en handjes. En dat is wat ons interessant maakt voor bedrijven en ondernemers. Zij kunnen door met hun eigen onderneming en wij kunnen zaken uit handen nemen: helpen met projectontwikkeling en business development, het versneld ontwikkelen van testlocaties, demonstratie faciliteiten en pilot-plants én het lostrekken van gelden. Ook verenigen we bedrijven en ondernemers uit de regio om gezamenlijk op te trekken naar overheden en kennisinstellingen.”

 

Het verbinden van partijen is belangrijk in de visie van Cor. Door het samenbrengen van ondernemers in een cluster wordt het eenvoudiger om de slag te maken naar nieuwe succesvolle (biobased en circulaire) producten. Samen sta je sterker, bereik je meer en dat draagt weer bij aan de economische groei van de regio. “Vanuit de taskforce zetten we, naast het ontwikkelen van een bedrijvennetwerk, in op projectontwikkeling en business development. Hiervoor werkt de taskforce nauw samen met de kennisinstellingen. Innovatie is ook hier een kernwoord. Het kan een motor zijn voor het economisch sterker maken van de regio en haar ondernemers. Maar innoveren is geen doel op zich.”

 

En hoe komt een ondernemer in aanraking met de aanjaagorganisatie? Cor: “Veel nieuwe bedrijvigheid komt via de provincie Drenthe of de gemeente Emmen binnen. Wanneer een bedrijf of onderneming zich in de regio wil vestigen, wordt deze al vrij vlot door provincie of gemeente in contact gebracht met de taskforce. Gaat het om gevestigde bedrijven of ondernemers die iets willen doen met biobased groene chemie dan hebben we als voordeel dat we door de jaren heen veel bekendheid en herkenbaarheid hebben opgebouwd. Deze groep ondernemers weet ons al wel goed te vinden.”

 

Contactgegevens Cor Kamminga:
Tel: +31 (0)50 51 75 50

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch