Europees Biobased Industries Consortium bezoekt Emmen

Op woensdag 23 maart vond een werkbezoek plaats met een delegatie van het Biobased Industries Consortium (BIC) in Emmen. Doel van het bezoek was om te laten zien wat voor biobased ontwikkelingen er momenteel in de regio Emmen plaatsvinden en waar kansen liggen. Ook het ministerie van Economische Zaken en het Dutch Biorefinery Cluster waren vertegenwoordigd.

De delegatie van het BIC en de vertegenwoordigers vanuit het ministerie EZ en het Dutch Biorefinery Cluster werden welkom geheten door wethouder Bouke Arends. Samen met regionale (groene) ondernemers werden de genodigden bijgepraat over de ontwikkelingen in de groene chemie. Verschillende ondernemers gaven een presentatie. Het werkbezoek werd vervolgd met een excursie over het emmtec Industry & Businesspark van NUON en een rondleiding bij het, op het park gevestigde, bedrijf Cumapol. In de ontvangstruimte van het emmtec Industry & Businesspark werden de genodigden wederom getrakteerd op een aantal presentaties van groene lokale en regionale ondernemers.

Rol van het BIC
Het BIC is hét Europese orgaan waar het gaat om de ontwikkeling van een gunstig Europees ondernemersklimaat voor de biobased economy. Belangrijk doel van het BIC is om de zogenaamde value chain (waardeketen) van een productontwikkeling binnen Europa te laten plaatsvinden. Dus van grondstof tot eindproduct. Het BIC bezocht de regio vanuit die gedachte en was zeer geïnteresseerd in de bedrijven in deze regio. Tijdens het bezoek bleek dat kansen vooral liggen in consortia van bedrijven (groot en klein) uit de regio die grensoverschrijdend willen samenwerken met minimaal twee buitenlandse ondernemingen uit verschillende Europese landen. Dat is goed voor Europa én draagt bovendien bij aan economische groei en werkgelegenheid in de regio.

Koploper in groene vezelchemie
De regio Zuidoost-Drenthe zet, met Emmen als centrum, al geruime tijd in op de ontwikkeling van de Biobased Economy. De nadruk ligt op vezelchemie. Een sector die al sinds de jaren ‘50 volop in de regio aanwezig is. De regio staat zelfs op nummer 1 in Europa waar het gaat om het vervaardigen en produceren van producten in de vezelchemie. Sinds begin dit jaar is de regio Emmen (samen met Delfzijl) door Europa zelfs aangewezen als ‘demoregio’ voor biobased ontwikkeling met nadruk op de groene chemie. Kortom, de Europese ogen zijn op de regio gericht en het werkbezoek van het BIC, ministerie EZ en het Dutch Biorefinery Cluster was een belangrijke stap. Niet alleen voor de zichtbaarheid van de regio, maar juist om investeringen in de regio samen met ondernemers, overheden en kennisinstellingen uit te lokken.