Biobased Drenthe op SummerLabb tijdens Wereldhavendagen!

Van vrijdag 4 tot en met zondag 6 september staat Biobased Drenthe samen met o.a. Green PAC/Stenden, Bioboxx, API/Innofil3D en KNN op SummerLabb tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. SummerLabb is hét lab van festivalland. Met een duurzaam paviljoen trekt SummerLabb het land door als een rondreizende Stad van de Toekomst. Samen met haar partners, variërend van start-ups tot multinationals en onderwijsinstellingen (van mbo tot universitair), geeft SummerLabb een sneakpreview van een toekomst vol verrassingen en vernieuwingen. SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, stond op festivals en evenementen als Eurosonic Noorderslag, Extrema Outdoor en Indian Summer Festival.

Zichtbaarheid vergroten
Drenthe is veel meer dan de rust en de ruimte. Met de deelname aan SummerLabb willen we meer aandacht voor wat er in Drenthe gebeurt op het gebied van Biobased innovatie. Daarin zet Drenthe vooral in op twee speerpunten: de chemie met de nadruk op (bio) plastics en de agri-food sector. Beide sectoren zijn sterk vertegenwoordigd, vooral in Zuidoost Drenthe met Emmen als centrum en broeien van de innovatie. Ondernemers uit deze sectoren werken steeds vaker aan biobased oplossingen die bijdragen aan het versterken van de nieuwe economie. Een economie die niet langer gebaseerd is op olie en die bijdraagt aan de verdere vergroening van onze samenleving.

Bijzondere thema’s
Op SummerLabb laten we via verschillende thema’s zien wat er in Drenthe gebeurt! Zo laat Green PAC met Stenden zien hoe zij vanuit het thema 3D-printen en (bio) plastics iets bijzonders kunnen printen. Wat precies is nog een verassing! Daarnaast heeft Green PAC/Stenden voorbeelden mee van pluizen voor visnetten van biobased plastic en een 3D-geprint hart gemaakt uit plastic van rioolafval.

KNN staat in het Drenthehuis met een hogedrukinstallatie voor het maken van plastic uit lelieteeltafval. Via een zogenaamd fermentatieproces laten zij met het thema ‘patat bakken voor bacteriën’  zien hoe bioplastic gemaakt wordt. Dit plastic wordt vervolgens weer gebruikt door de lelietelers om hun bollen te beschermen tegen de nachtvorst. Ook gaan we koekhappen met oplosbaar ballonlint van API en laat Bioboxx met een simpel proefje zien hoe het principe van vergisting werkt.

Kortom bezoekers kunnen onze innovatie niet alleen zien máár ook beleven, aanraken en ruiken!

Kom langs!
Benieuwd geworden?! Bezoek ons dit weekend in het Drenthehuis op SummerLabb op het Wilhelminaplein in Rotterdam!