Biobased Drenthe zet met Drentse Top in op meer zichtbaarheid

Op dinsdag 22 september vond de eerste Biobased Drentse Top plaats in de Dierentuin in Emmen. Dit exclusieve diner op locatie bij de haaien had als doel om ambassadeurs te werven die zich inzetten om de biobased ontwikkelingen in Drenthe zichtbaar te maken en te profileren. Niet alleen binnen de provinciegrenzen of in het noorden, maar vooral ook daarbuiten! De deelnemers aan de top varieerden van lokale, nationale tot zelfs internationale ondernemers met Drenthe in het hart. Mensen die deuren kunnen openen en die de stem voor de biobased ontwikkelingen in Drenthe willen zijn.

Drenthe zet al een aantal jaar in op de vergroening van haar economie. Op dit moment begint deze inzet haar vruchten af te werpen. Tal van Drentse ondernemers innoveren in groene producten (vooral in de Drentse maakindustrie) en beginnen de markt te betreden met bewezen concepten. De groene chemie en innovatieve agribusiness spelen daarin de hoofdrol. Binnen deze twee (van oudsher) sterk vertegenwoordigde sectoren liggen de meeste kansen. Zuidoost-Drenthe is daarin de hotspot. Het gevestigde chemiecluster en het agrarisch achterland werken hier steeds vaker samen om nieuwe biobased producten te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan plastics en composieten uit plantafval, maar ook aan nieuwe natuurvriendelijke manieren van gewasbescherming of het gebruik van plantinhoudstoffen voor de farmacie.

Dat men zich in Drenthe steeds vaker op het terrein begeeft van biobased (hoogwaardige) toepassingen is ook te merken in het onderwijs. Gevestigde kennisinstellingen als Stenden hogeschool passen hun aanbod steeds meer aan op deze ontwikkeling. Zo heeft Stenden in Emmen inmiddels samen met Windesheim in Zwolle het initiatief Green PAC opgezet. PAC staat voor Polymer Application Centre en richt zich als kennisknooppunt op de vergroening van de kunststofindustrie, de composieten en garens. Vanuit dit knooppunt worden hoogwaardige toepassingen via toegepast onderzoek en in samenwerking met ondernemers ontwikkeld. Ook het Drenthe College volgt hierin. Met het Centrum voor Innovatief Vakmanschap zet ook deze onderwijsinstelling in op de vergroening van de maakindustrie. Kortom Drenthe biedt een steeds gunstiger klimaat voor de verdere ontwikkeling van biobased bedrijvigheid.

Met de Drentse Top is ingezet op het zichtbaar maken van deze ontwikkelingen. En dat is gelukt. Met de overhandiging van de Helden van Drenthe-koffer door gedeputeerde Henk Brink en wethouder Bouke Arends aan de genodigden, werd het voor de deelnemers duidelijk dat Drenthe meer is dan de rust en de ruimte. De ondernemersgeest is innovatief en groen gericht. De overheden faciliteren hierin, de kennisinstellingen zorgen voor de aanwas van nieuwe innovaties en de ondernemers maken het waar. Benieuwd wat er in de koffer zit? Bekijk dan de Helden van Drenthe promo hieronder.

Daarnaast werkt het initiatief Biobased Drenthe sinds kort samen met SummerLabb (een initiatief van Jan Douwe Kroeske) om via deze weg de zichtbaarheid voor de ontwikkelingen in Drenthe te vergroten. Jan Douwe Kroeske was daarom ook aanwezig om een toelichting te geven op dit prachtige concept waarin de dialoog centraal staat. In zijn bijdrage tijdens de Drentse Top benadrukte hij dat de zichtbaarheid van de groene innovaties in Drenthe afhangt van het gesprek. En dat is juist wat hij met het SummerLabb doet. Hij prikkelt mensen door ze mee te nemen in het verhaal en ze dit soort ontwikkelingen te laten proeven, ruiken en beleven (zie verder ook het artikel Succesvolle dagen op SummerLabb tijdens Wereldhavendagen).

Dat de Drentse Top een succes was werd al tijdens de avond duidelijk. De deelnemers waren enthousiast over de getoonde ontwikkelingen en kwamen direct met ideeën en mogelijkheden om hier aan bij te dragen. Een vervolg wordt daarom ook zeker niet uitgesloten. Met een goed gevulde maag van het eten en hoofden vol ideeën werd de avond afgesloten. De Drentse Top heeft daarmee een goede stap gezet in het verder zichtbaar maken en profileren van al het moois dat in Drenthe op het gebied van biobased ontwikkeling gebeurt.

Helden van Drenthe promo