Interactieve studiedag: Serious Game Biobased Economy

Helpt u de vergroening van de economie verder?
De provincie Drenthe heeft als doelstelling om via verschillende initiatieven de Biobased Economy en Society verder te brengen en concreet in te vullen. Daarom organiseert milieuadviesbureau Bioclear in opdracht van de provincie Drenthe op 12 november 2015 een interactieve studiedag voor medewerkers van Drentse overheden, publieke organisaties en bedrijven. Middels een ‘Serious Game’ en discussiesessies maakt u kennis met kansen en mogelijke struikelblokken binnen de Biobased Economy en werkt u aan een regionale case.

Biobased en regionale vraagstukken
In onze maatschappij wordt duurzaamheid en daarmee kringloopsluiting steeds belangrijker. De  Biobased economy (BBE) wordt gekenmerkt door een circulair economisch systeem waarin hernieuwbare biogene grondstoffen, processen en producten centraal staan. Bedrijfstakken als Agro, Chemie en Energie zullen naar elkaar toe groeien en nieuwe productieketens gaan vormen op basis van biobased processen en producten.

De provincie Drenthe heeft met haar bedrijven, waaronder agribusiness en (glas)tuinbouw, een zeer interessante en kansrijke basis voor de BBE. Een transitie naar de BBE biedt volop kansen, maar kent ook struikelblokken.

Tijdens de studiedag Biobased Economy wordt ingegaan op kansen en struikelblokken die specifiek voor u gelden. U krijgt de gelegenheid om voorafgaand aan de studiedag vraagstukken die bij u spelen in te dienen. Tijdens de studiedag zal hier aandacht aan besteed worden, zodat u nadien direct in de praktijk aan de slag kan.

Kennis en nieuwe inzichten verwerven
In een groep van maximaal 18 deelnemers beleeft u een interactieve dag waarin volop ruimte is om te discussiëren en kennis, ambities en ideeën op te doen.

Aan het einde van de dag heeft u kennis en inzicht in:

–              Het verschil tussen een fossil-based en een biobased economie;

–              de complexiteit van een transitie van de huidige maatschappij naar een biobased maatschappij;

–              het effect van een transitie op de economie, duurzaamheid en financiën;

–              de kansen voor uw bedrijf of organisatie.

Het programma
Ton Schoot Uiterkamp geeft een inleiding op de biobased economy. Hij belicht de rijke regionale geschiedenis van de agrobiologische industrie en gaat in op de kenmerken van de biobased economy en de rol die ze kan spelen in de toekomst. Ton Schoot Uiterkamp is honorair hoogleraar Milieukunde aan de Universiteit Groningen en was lid van de Wetenschappelijke en Technologische Commissie Biobased Economy (WTCBbE).
In een plenaire sessie zal gediscussieerd worden en komen de leerdoelen van de cursisten aan bod.

In de middag zult u actief een transitie van de fossiele economie naar een biobased economy bewerkstelligen in de BioEconomy Game. In deze Serious Game kunt u in de huid kruipen van verschillende stakeholders binnen de biobased economy en leert u over mogelijkheden en struikelblokken binnen de biobased economy. Deze prijswinnende game komt voort uit het Europees gefinancierde traject BioConSept en is ontwikkeld door Tygron. Voor meer informatie over de game, klik hier. Na afloop krijgt u de mogelijkheid om een brug te slaan tussen het geleerde in de game en Uw praktijksituatie.

Planning
De studiedag start 12 november om 9:00 uur met koffie en thee en eindigt rond 17:00 uur. De exacte locatie is afhankelijk van de herkomst van de deelnemers. Wij zullen dat zo snel mogelijk aan u doorgeven.

Kosten en aanmelden
Deelname aan de studiedag bedraagt € 335,– (exclusief BTW) per persoon. Meldt u tijdig aan, er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan uiterlijk tot en met vrijdag 23 oktober via het secretariaat van Bioclear, telefoon 050-5718455 of stuur een mail naar elferink@bioclear.nl.

Klik hier voor het programma.