Biobased verpakking voor cosmetica

De verpakkingsindustrie zet vol in op vergroening. Bij kunststof verpakking kan dit door andere grondstoffen te kiezen, biomassa in plaats van fossiel. Dit is in feite de kernboodschap in het eerder dit jaar verschenen rapport The new plastics economy: Rethinking the future of plastics van de Ellen MacArthur Foundation.

PET
Een veel gebruikte kunststof is PET. Deze kunststof wordt onder andere gebruikt voor flessen, verpakkingen voor voedingswaren, industriële en textielvezels, films, platen en keukengerei. Een consortium van MKB bedrijven en kennisinstellingen heeft via een uniek procedé uit biomassa high-performance PET gemaakt. Deze PET is daarmee 100% biobased. Het zogenaamde BioPET100 dat hieruit is gemaakt is geschikt voor hoogwaardige toepassingen in onder andere de cosmetica. Tijdens het 2de Biobased Business Event in Emmen op 22 september 2016 zijn enkele zogenaamde cosmetic containers gepresenteerd met een deksel gemaakt van BioPET100.

Baanbrekende ontwikkeling
De baanbrekende ontwikkeling van BioPET100 is het resultaat van een intensief innovatietraject. BioPET100 is in dit geval gemaakt van glycerine afkomstig van SunOil Biodiesel in Emmen. Glycerine is een plantaardig restproduct dat ontstaat bij de productie van biodiesel en is daarmee 100% groen. Met behulp van een door BioBTX en de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelde technologie, is de glycerine omgezet naar de bouwstenen die nodig zijn om PET te maken. Een van deze bouwstenen is vervolgens, door Syncom verder bewerkt tot een bouwsteen noodzakelijk voor PET. Dit tussenproduct is vervolgens bewerkt tot de gewenste kwaliteit en eigenschappen nodig voor PET door Cumapol bij API, beide in Emmen. Hier heeft ook de Stenden Hogeschool in Emmen aan bijgedragen. Tot slot heeft Dufor uit Zevenaar bij Aarts Plastic (Waalwijk) het spuitgieten uitgevoerd. Daarmee was de allereerste BioPET100 verpakking voor cosmetica een feit.

Toekomst
Deze BioPET100 showcase gemaakt van een reststroom is een wereldprimeur. Dit succes laat zien dat biomassa reststromen gebruikt kunnen worden als grondstof voor de productie van bestaande kunststoffen. De technologie leent zich goed voor opschaling. De consortiumpartners maken zich hier sterk voor.