Innovatiefonds voor telers beloont opnieuw drie teeltinnovaties

Op 30 november heeft het Innovatiefonds voor telers de winnende innovaties van het najaar 2016 bekendgemaakt. Dit gebeurde op het Innovatieplein van de Tuinbouw Relatiedagen bij Evenementenhal Venray. De ingezonden innovaties zijn door de jury beoordeeld op de mate van innovatie, implementeerbaarheid, verbetering van productie, innovatief vermogen en de inbreng van de ondernemer. Er zijn uit de inzendingen 3 ideeën van telers beloond met een financiële stimulans.

De hoofdprijs van 3.000 euro ging naar Henk Pol uit het Drentse Uffelte met zijn werkgang ondergronds strokenploegen. Door 10 centimeter onder het maaiveld stroken te ploegen loopt een teler minder risico bij de maïsteelt. “Maïs wordt weerbaarder, het perceel blijft langer droog bij extreem nat weer en de draagkracht bij oogst is aanzienlijk beter”, aldus Henk Pol. “Ook zorgt deze werkgang ervoor dat er minder nutriënten uitspoelen en organische stof behouden blijft. Hiermee bespaar je organische stof en is er meer bodemleven door minder structuurschade.”

Introductie zoete bataatteelt in Nederland

De tweede winnende innovatie komt van Joep van de Bool uit het Limburgse Neer. Hij ontwikkelde de zoete bataatteelt in Nederland. “Alle zoete bataat die in Nederland verkrijgbaar is, wordt geïmporteerd uit het buitenland. In West-Europa en Nederland is het product erg populair geworden”, vertelt Joep van de Bool. “Wij hebben in 2014 op kleine schaal geëxperimenteerd met het telen van het gewas in Nederland. Na dit succes hebben we onze proef in 2016 vergroot.” Met de financiële stimulans wil Joep van de Bool de teelt van de zoete bataat doorontwikkelen. Hij won 2.000 euro. Ook won hij de publieksprijs van 750 euro. De publieksprijs van het Innovatiefonds voor telers is de prijs voor de beste innovatie bij agrarische ondernemers in akkerbouw en tuinbouw, gekozen door het publiek.

Teeltoptimalisatie boomkwekerij
Stefan Even van Boomkwekerij Even uit het Gelderse Sinderen won de derde prijs van 1.000 euro. Door werkgangen in de teelt van solitaire heesters en bomen te combineren wil hij de teelt verduurzamen. “Dit willen we realiseren door een zitmaaier om te bouwen tot een multifunctionele machine voor de duurzame teelt met grasbanen”, aldus Stefan Even. “Deze machine moet, naast het maaien, onkruid bestrijden en kunstmest strooien. Op deze wijze worden 3 werkgangen in 1 handeling uitgevoerd. Dit bespaart kosten en arbeid.” Bij de ontwikkeling van de machine zijn ook Agricult en SaalTech betrokken.

Volgende openstelling
Met het Innovatiefonds wil NAJK met de partners Abemec, Agrico, Agrifirm Plant, BASF, Bayer Crop Science, Kwoot, OCI Agro en Syngenta innovatie bij agrarische ondernemers in de akkerbouw en tuinbouw stimuleren. Ook in 2017 kunnen agrarische ondernemers hun innovaties indienen op www.innovatiefondsvoortelers.nl. De volgende openstelling loopt tot 15 mei 2017.

bron: NAJK, 01/12/16