Subsidies voor ontwikkeling, onderzoek en valorisatie in de noordelijke provincies

Groningen, Friesland en Drenthe zetten in op innovatie en CO2-reductie. De komende tijd kunnen bedrijven in de drie Noordelijke provincies hiervoor gebruikmaken van twee interessante subsidieregelingen, gericht op innovatieprojecten die impact hebben op de economische ontwikkeling.

Er is € 10 miljoen beschikbaar voor de VIA-regeling (Versneller Innovatieve Ambities). Hiervan is zeven miljoen euro bedoeld voor innovatieve projecten en € 3 miljoen voor projecten die bijdragen aan CO2-reductie. Mkb’s kunnen maximaal € 100.000 subsidie krijgen. Voorwaarde is dat de projecten een bijdrage leveren aan een of meerdere maatschappelijke uitdagingen van de regio, waaronder energie, water, gezondheid, voedselzekerheid, duurzame landbouw en bio-economie.

Samenwerking
Voor innovatieprojecten die in de fase zitten tussen productontwikkeling en marktintroductie komen mogelijk in aanmerking voor subsidie vanuit het EFRO-valorisatieprogramma. In een apart onderdeel van dit Europese subsidieprogramma voor regionale ontwikkeling zoekt het SNN ook naar innovaties die een oplossing bieden voor maatschappelijke uitdagingen en daarmee impact hebben op de regionale economie. Samenwerking, vooral tussen verschillende topsectoren, wordt hierbij toegejuicht. De maximale subsidie per project is één miljoen euro.

Nu aanvragen
Beide subsidies dienen zo snel mogelijk te worden aangevraagd. De EFRO-valorisatieregeling sluit al op 1 september. De VIA sluit op 31 december, of eerder als het budget op is.

Voor meer informatie: Verschillende innovatiesubsidies voor Noord-Nederland (website NO Consultants)